engels ontbijt

Een full English breakfast; ooit bedacht als ontbijt voor mijnwerkers. Een flink, stevig ontbijt waar ze goed op vooruit konden. Net als de mijnwerkers hebben veel krachtsporters een hoge energiebehoefte, wat dit dus een goed recept maakt voor bulkers die hun dag goed willen beginnen of hun energie willen aanvullen na een training.

Engels ontbijt als avondmaal?

Begin je ook altijd te watertanden bij het zien van foto’s van een Engels ontbijt, maar heb je ‘s ochtends ook nooit zin om het klaar te maken? Maak het dan eens als avondmaal.

Zelf heb ik ‘s ochtends ook nooit tijd en zin om een uitgebreid ontbijt te gaan maken, laat staan een full English breakfast.

Toen ik echter laatst weer een foto van een Engels ontbijt tegenkwam wilde ik het toch echt graag eens gaan maken. Ik eet het eigenlijk nooit, hoogstens heel af en toe eens bij het ontbijtbuffet in een hotel. Alleen zijn de English breakfasts die je daar krijgt meestal niet echt denderend; hele vette, slappe spek en vaak is de helft van het eten lauw.

Waar bestaat het uit?

Een typisch Engels ontbijt, ofwel typical English breakfast, bestaat altijd uit spek, eieren, worstjes, toast en witte bonen in tomatensaus. Natuurlijk moet er als avondmaal wel groenten bij, maar dat is geen probleem. Veel English breakfasts bevatten namelijk ook champignons en tomaat, welke er erg lekker bij passen. Die voegen we zelf dus gewoon wat meer toe dan de hoeveelheid die je er normaal bij krijgt, zodat je ook aan je portie groenten komt.

Zie hieronder het recept:

1 persoon

Ingrediënten English breakfast

200 gr witte bonen in tomatensaus
4 plakjes ontbijtspek
3 eieren
2 chipolataworstjes (varkens)
1 tomaat
200 gr champignons
2 boterhammen

Bereiding English breakfast

  1. Verhit wat (kokos)olie in een pan en bak hierin de chipolataworstjes voor circa 15 min op laag vuur en goudbruin van buiten en gaar van binnen.
  2. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de tomaat in dikke plakken.
  3. Verhit wat (kokos)olie in een pan en bak hierin op gemiddeld vuur de champignons en tomaten voor circa 10 minuten. Draai af en toe om.
  4. Verwarm vervolgens op laag vuur de witte bonen in tomatensaus in een pannetje. Laat dit niet koken, roer regelmatig even.
  5. Bak de eieren en spek en stop de boterhammen in je broodrooster.

Is je fornuis te klein om alles tegelijk te bereiden? Zet dan de oven aan en houd daar wat warm in terwijl je als laatste de eieren en spek bakt.

Een gedachte over “Full English Breakfast als avondmaal”

  1. Een schijf bloedworst erbij doet het ook prima. Ik laat de champignons heel en snijd de tomaten een keer door. Behalve de eieren en de bonen gaat bij mij voor 2 personen alles in één grote koekenpan. Ik maak roerei met een schep groene pesto ipv boter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *