Een van de supplementen die erg populair zijn tegenwoordig worden fatburners genoemd. Het is een uiteenlopend arsenaal van middelen dat je moet ondersteunen om extra vet te verbranden.

We zullen eerst gaan bekijken hoe de meeste van deze zaken functioneren en vervolgens bekijken of ze daadwerkelijk nut hebben.

Soorten fatburners

Niet iedere fatburner werkt hetzelfde. Er zijn een aantal manieren waarin fatburners steun kunnen bieden aan het traject van vetverlies. Onderstaand een beknopte samenvatting:

Blockers

Blockers zorgen ervoor dat bepaalde voedingsstoffen niet worden opgenomen. Doorgaans  kom je ze tegen in de variant vetblockers en koolhydraatblockers. Deze stofjes introduceren bepaalde enzymen aan je systeem en zorgen zo ervoor dat je minder van deze stoffen op zult nemen. Je krijgt dus effectief minder kcal binnen.

Thermochemische stoffen

Dit zijn stoffen die je activiteit en/of je lichaamstemperatuur licht verhogen waardoor je iets meer kcal zult verbranden. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld cafeïne en het in Nederland tegenwoordig verboden efedrine.

Onderdrukkers van eetlust

Deze supplementen zorgen ervoor dat je minder trek hebt om te eten en zo mogelijk minder zal eten.

Schildklier regulerende stoffen

Stoffen die je schildklier licht onderdrukken. Je schildklier regelt je metabolisme. Als je dit kunt manipuleren dan is het mogelijk dat je lichaam minder energie gaat verbruiken.

Cortisol onderdrukkers

Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon en kan mogelijk onder bepaalde omstandigheden ervoor zorgen dat je meer vet gaat opslaan of minder goed vet verbrandt. De wetenschap achter dit principe is echter op zijn best gammel te noemen.

Werking in de praktijk

Het probleem dat zich voordoet met vrijwel alle fatburners is dat ze uiteindelijk allemaal zorgen voor een groter verbruik van kcal of je stimuleren minder kcal te nuttigen. Het probleem in de praktijk is echter dat mensen er veel teveel van verwachten en dat het uiteindelijk het daadwerkelijke probleem niet oplost. Het aantal kcal dat je dagelijks extra verbrandt is op zijn zachts gezegd niet indrukwekkend te noemen en minder eten is een kwestie van planning. Maar geen van allen verbrandt daadwerkelijk vet en dit is de indruk die de fabrikanten van deze producten wel wekken.

Vetverlies is een balans tussen het aantal kcal dat je binnenkrijgt en het aantal kcal dat je verbrandt. Een negatieve energiebalans creëren noem je dat. Het feit dat ik iets meer verbrandt heeft eigenlijk geen zin. Buiten dat het vaak een te verwaarlozen hoeveelheid is, verandert het niks aan dit principe. Het vergroot hooguit het tekort op je energiebalans met een kleine marge. Dit is ook op te lossen door iets meer te bewegen of iets minder te eten. We hebben het dan echt over bijzonder kleine hoeveelheden die in de praktijk lastig waar te nemen zijn.

Wat betreft blockers ontgaat me het nut volledig. Stoffen die je niet opneemt zullen niet bijdragen aan de verzadiging. Met andere woorden je zal alsnog evenveel trek hebben als in de situatie dat je de geblockte voedingsstoffen helemaal niet had gegeten. Je houd dus eigenlijk jezelf voor de gek.

Het enige waarvan ik het nut wel kan inzien zijn stoffen die je hongergevoel onderdrukken. Als je naast deze stoffen een goede opzet hebt van je voeding kunnen dit soort zaken het wel iets makkelijker maken om gedisciplineerd te blijven. Probleem is wel dat je wel een soort zwart gat hebt gecreëerd zodra je weer stopt met deze stoffen als je klaar bent met afvallen. Je leert dus niet hoe je op eigen houtje je vetpercentage kunt beteugelen aan de hand van je eigen eetlust en voedingspatroon.

Het verdict

Persoonlijk vind ik fatburners een beetje onzin. Je betaald vrij veel geld voor iets waar je waarschijnlijk véél te hoge verwachtingen van hebt. Legale middelen zijn hooguit een druppel op een gloeiende plaat ondanks dat je gouden bergen zijn beloofd. In plaats van je te richten op goede voeding en degelijke aanpassingen, reken je op een supplement dat het werk voor je zou moeten doen. Dit kan tot teleurstelling leiden en kan het leerproces in de weg zitten dat moet leiden tot een structureel gezond vetpercentage.

Het enige middel dat ik zou overwegen zou een onderdrukker van het hongergevoel zijn, omdat dit voor sommige mensen ervoor kan zorgen dat ze zich daadwerkelijk aan hun planning houden en cravings in bedwang kunnen houden.

Er word echter door geen van deze middelen direct vet verbrandt en dat is wel waar de meeste mensen vanuit gaan. Mijn advies is dan ook om ze links te laten liggen en je te focussen op een goed eetpatroon.

Button optin

32 gedachten over “Hebben Fatburners Eigenlijk Wel Nut?”

  1. [url=http://sildenafiltabs.com/]canadian pharmacy online viagra[/url] [url=http://bactrim.cfd/]bactrim ds septra ds[/url] [url=http://atenolol.store/]atenolol 25 mg coupon[/url]

  2. [url=http://buybactrim.store/]bactrim 500 mg tablet[/url] [url=http://suhagra.shop/]buy suhagra 100[/url] [url=http://buybudesonide.shop/]budesonide 9 mg coupon[/url] [url=http://glucophage.store/]metformin 250[/url] [url=http://robaxin.cfd/]robaxin over the counter uk[/url] [url=http://buyacyclovir.monster/]acyclovir cream 5[/url] [url=http://hydroxychloroquine.email/]plaquenil 200mg price[/url]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *