Een oosters recept vandaag!

Shakshuka komt uit Tunesië en is o.a. in Israël erg populair. Het wordt ook vaak als ontbijt of lunch gegeten.

Shakshuka wordt meestal zonder vlees gegeten, maar ik vind dat het recept dan wat kracht mist. Daarom  voegen we Marokkaans gekruide gehaktballetjes toe, waarmee het een heerlijk Oosters geheel wordt. De gehaktballetjes geven het recept kracht en zorgen, samen met de eieren, voor de broodnodige eiwitten.

Zelf had ik alle kruiden voor dit recept al in huis (ik haal kruiden altijd in de gemalen/gesneden potjes van AH zodat je ze ook voor volgende recepten weer kunt gebruiken), maar wil je het recept simpeler of goedkoper maken dan kun je de kruiden natuurlijk ook weglaten. Of bijvoorbeeld alleen de Ras el Hanout kruiden gebruiken voor de gehaktballetjes.

1 persoon

Ingrediënten

Shakshuka

1/2 gele paprika
1/2 courgette
1 tomaat
circa 70 gr. gezeefde tomaten
1/2 tl komijnzaad
1 tl tijm
1,5 tl fijngesneden peterselie
1,5 tl fijngesneden koriander
Een snuf cayennepeper
2 eieren

Marokkaanse gehaktballetjes

200 gr. mager rundergehakt
2 tl Ras el Hanout
Peper

Bereiding

  1. Meng het gehakt met de Ras el Hanout kruiden en peper en vorm er balletjes van.
    Verhit vervolgens wat kokos- of olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur bruin.
  1. Rooster ondertussen het komijnzaad in een koekenpan op 2 min. hoog vuur. Snijd ondertussen de paprika en courgette in stukken (circa 2 cm breed). Voeg wat olijfolie toe in de pan en voeg vervolgens de paprika, courgette, tijm, peterselie en koriander toe. Bak dit vervolgens voor circa 5 tot 10 min op middelhoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn.
  1. Voeg vervolgens de tomaat, gezeefde tomaten, cayennepeper en gehaktballetjes aan deze pan toe. Zet het vuur laag en laat 15 min pruttelen.
  2. Maak vervolgens in de pan twee holtes en breek in iedere holte een ei. Plaats een deksel op de pan en laat dit voor circa 10-12 min op heel laag vuur staan tot de eieren net gaar zijn.
  3. Voor het opdienen kun je nog wat extra koriander over het gerecht heen strooien.

 

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *